Zadejte město

Výběr Dispozice

Omezit cenu

0 Kč - 90000 Kč

Zadejte město

Výběr Dispozice

Omezit cenu

0 Kč - 10000 Kč

Zadejte město

Výběr Druh

0 - 85000

Omezit Výměra

0 - 85000

Omezit cenu

0 Kč - 473040000 Kč

Smlouva o spolubydlení - vzor 2023

Pro inzerenty serveru Pronájem.cz přinášíme ve spolupráci s advokátní kanceláří KNOTEK MAŇÁKOVÁ ADVOKÁTI zdarma aktualizovaný vzor Smlouvy o spolubydlení pro rok 2023. Ve smlouvě jsou variabilní části, které je potřeba doplnit, případně změnit dle aktuálních potřeb daného spolubydlení a pronájmu. Pod smlouvou jsou také k dispozici vysvětlivky, které vás navedou ke správnému doplnění.


SMLOUVA O SPOLUBYDLENÍ

 

Smluvní strany:

 jméno a příjmení:
rodné číslo:
trvale bytem:
email:
tel.:
číslo účtu:

 (dále jako „nájemce“)
na straně jedné

 a

 jméno a příjmení:
rodné číslo:
trvale bytem:
pro doručování:
email:
tel.:
číslo účtu: 

(dále jako „spolubydlící[KM1] “)
na straně druhé

 uzavřely níže uvedeného dne, měsíce a roku v souladu s § 1746 odst. 2 a § 2215 násl. zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen „OZ“), v platném znění, tuto

 smlouvu o spolubydlení

(dále jen „smlouva“)

 I.        Prohlášení smluvních stran

1.              Nájemce prohlašuje, že je výlučným nájemcem následující nemovitosti:

V případě bytu[KM2] :

-        bytové jednotky č. ______, způsob využití byt, o velikosti[KM3]  _______ s[KM4]  ____________, o velikosti _________ m2, situované v _______ podlaží domu č.p. _______ (bytový dům), postaveného na pozemku parc. č. ______________, nachází na adrese _______________________________________________.

x

V případě domu:

-        budovy č.p. , způsob využití …, postavené na pozemku parc. č. , nachází na adrese _______________________________________________.

Vše v katastrálním území __________________________ (dále také jen „předmětná nemovitost“). Dům se nachází na adrese _______________________________________________.

2.              Předmětná nemovitost představuje dispozičně __ pokojů (ložnic), obývací pokoj, kuchyň s jídelnou, předsíň, komoru, koupelnu a WC (oddělené/spojené) balkón, lodžie, terasa, sklep. 

3.              Účelem této smlouvy je úprava práv a povinností nájemce a spolubydlícího a dále vymezení výlučného a společného užívání místností tvořících předmět spolubydlení za účelem zajištění nerušeného užívání předmětu spolubydlení stranami této smlouvy a případnými dalšími spolubydlícími.

4.              Předmětnou nemovitost je spolubydlící oprávněn výlučně užívat v rozsahu pokoje č. __ umístěného např. vpravo od vstupních dveří) o velikosti ______ mvčetně přímo navazujícího balkónu/lodžie, společně s ostatními spolubydlícími a nájemcem je pak předmětnou nemovitost oprávněn užívat v rozsahu kuchyně s jídelnou, předsíně, komory, koupelny, WC, sklepa a terasy, balkónu a sklepa (dále jen „předmět spolubydlení[KM5] “).

5.              Podrobný popis vybavení, příslušenství a stavu předmětu spolubydlení je ………………./ uvedené v příloze této smlouvy / uvedené v předávacím protokolu, který se jeho podpisem stane součástí této smlouvy.

6.              Z hlediska orgánů státní správy tato smlouva neslouží jako doklad prokazující oprávněnost užívání bytu či jako doklad prokazující trvalý pobyt.

 II.      Předmět smlouvy

1.              Nájemce touto smlouvou umožňuje užívat shora uvedený předmět spolubydlení spolubydlícímu v rozsahu dle bodu 4. tohoto článku a spolubydlící předmět spolubydlení v rozsahu užívání dle bodu 4. tohoto článku přebírá do svého užívání a současně se zavazuje hradit cenu za spolubydlení a dodržovat podmínky stanovené touto smlouvou.

 III.      Doba trvání smlouvy

1.       Spolubydlení se sjednává na dobu určitou, a to od _______________ do[KM6]  _______________ . Tímto se mezi stranami smlouvy dále sjednává, že pokud některá ze stran druhé straně neoznámí písmeně alespoň 1 měsíc před koncem sjednané doby spolubydlení, že na dalším trvání spolubydlení již nemá zájem, prodlužuje se trvání spolubydlení o další rok, a to za stejných podmínek[KM7] .

 IV.    Cena za spolubydlení a zálohy na služby

1.         Strany si sjednávají cenu za užívání předmětu spolubydlení ve výši _____________________,- Kč měsíčně. Spolubydlící je povinen podílet se také na úhradě služeb spojených s užíváním bytu, a to zálohově ve sjednané výši ____________,- Kč měsíčně, přičemž tato částka zahrnuje zálohy na tyto služby:

-        dodávka elektřiny,

-        dodávky tepla,

-        dodávka plynu,

-        dodávky vody a odvádění odpadních vod,

-        odvoz komunálního odpadu,

-        osvětlení společných prostor,

-        úklid společných prostor,

-        servis výtahu,

-        internetové připojení,

(dále jen „cena za spolubydlení“).

 Smluvní strany se dohodly, že poplatek za rozhlas a televizi a internetové připojení je povinen zajistit si p na vlastní náklady[KM8] .

2.         Cena za spolubydlení, tedy souhrnně částka ve výši _____________________,-  Kč bude hrazena spolubydlícím pravidelně měsíčně předem, vždy nejpozději do 25. dne předchozího měsíce na měsíc následující, a to bezhotovostním převodem na účet nájemce č. _________________________________ .

3.         Spolubydlící uhradí cenu za spolubydlení dle bodu 1. tohoto článku smlouvy za 1. měsíc ____________/ ______________[KM9]  částku ve výši ____________________,- Kč. Takto určená částka ve výši _____________________ představuje poměrnou cenu za spolubydlení dle bodu 1 této smlouvy ve výši __________________a poměrnou cenu za služby dle bodu 2. tohoto článku smlouvy ve výši _______________________. Takto určená částka bude uhrazena spolubydlícím[KM10]  nejpozději ke dni předání předmětu spolubydlení dle čl. IV bodu 1 této smlouvy v hotovosti k rukám nájemce. Pokud nebude uvedená částka dle tohoto bodu řádně a včas uhrazena v hotovosti k rukám nájemce, smlouva se tímto ruší.

4.         V případě, že bude spolubydlící v prodlení s úhradou ceny za spolubydlení dle tohoto článku smlouvy je povinen uhradit nájemci zákonný úrok z prodlení z dlužné částky.  Dále je nájemce oprávněn po spolubydlícím požadovat smluvní pokutu ve výši 0,5 % z dlužné částky za každý započatý den prodlení.

5.         Nájemce je oprávněn zvýšit cenu za spolubydlení po roce trvání spolubydlení, vždy od 1. ledna daného roku, bude-li vztah podle této smlouvy trvat, o průměrnou míru inflace, vyhlášenou Českým statistickým úřadem vzhledem k uplynulému ročnímu období. Takto zvýšenou cenu se spolubydlící zavazuje platit od první platby ceny za spolubydlení, jejíž splatnost bude následovat po doručení oznámení spolubydlícímu.

6.         Nájemce je povinen provést vyúčtování záloh na služby se spolubydlením spojených dle skutečně vynaložených nákladů na tyto služby vypočtené podílem dle počtu osob užívajících předmětnou nemovitost, a to nejméně jedenkrát ročně, vždy v návaznosti na vyúčtování těchto služeb jejich dodavateli a správcem domu. Vzájemné přeplatky a nedoplatky z vyúčtování vzešlé se smluvní strany zavazují mezi sebou vzájemně finančně vypořádat, a to nejpozději do 10 pracovních dnů ode dne, kdy spolubydlící obdrží písemné vyúčtování záloh od nájemce.

7.         V případě zvýšené spotřeby služeb na předmětné nemovitosti či změny předepsaných zálohových plateb je spolubydlící povinen hradit zálohy v alikvotně upravené výši ode dne účinnosti nového výměru od dodavatele či správce domu, který bude na požádání nájemcem spolubydlícímu předložen.

V.                 Jistota

1.         Strany si sjednávají vratnou jistotu ve výši ________________,- Kč, která bude uhrazena do _______________________ v hotovosti k rukám nájemce. Pokud nebude uvedená částka jistoty řádně a včas uhrazena, smlouva se tímto ruší.

2.         Jistota dle předchozího bodu smlouvy smí být nájemcem použita výlučně k úhradě splatných pohledávek nájemce vůči spolubydlícímu (zejména může jít o nedoplatky ceny za spolubydlení, nedoplatky poskytovaných služeb souvisejících s užíváním předmětu spolubydlení, náhrada škody způsobené spolubydlícím apod.). Spolubydlící nemá nárok na úroky z jistoty.

 VI.    Práva a povinnosti smluvních stran

1.         Nájemce se zavazuje předat předmět spolubydlení a umožnit spolubydlícímu užívat předmět spolubydlení, nejpozději dne _________________ . Nájemce spolubydlícímu předá klíče od vchodových dveří předmětné nemovitosti, bytových dveří předmětu spolubydlení a listovní schránky.  Strany se zavazují, že nejpozději ke dni předání předmětu spolubydlení spolu sepíší protokol s údaji o předání klíčů, stavu předmětu spolubydlení a stavu měřičů energií. Spolubydlící se zavazuje, že v den ukončení spolubydlení vrátí všechny převzaté klíče.

2.         Spolubydlící je povinen k náhradě škody nájemci, která vznikla jeho zaviněním na předmětu spolubydlení v době od počátku trvání vztahu dle této smlouvy do okamžiku zpětného předání předmětu spolubydlení nájemci.

3.         Spolubydlícímu je zakázáno:

a.       provádět v předmětu spolubydlení stavební či jiné úpravy, rekonstrukce nebo modernizace,

b.       užívat, a to i částečně, předmět spolubydlení k jinému než dohodnutému účelu (bydlení),

c.       překračovat rozsah prostor jemu určeným k užívání dle čl. I bodu 4.

d.       poškozovat předmět spolubydlení nebo nemovitost, ve které se předmět spolubydlení nachází,

e.       opakovaně narušovat noční klid nebo i mimo něj vytvářet hluk nad míru obvyklou,

f.        přenechat předmět spolubydlení do podnájmu nebo umožni nastěhování dalších osob bez předchozího písemného souhlasu nájemce, byť na přechodnou dobu,

g.       porušovat ustanovení této smlouvy, zejména neplatí řádně a včas platby dle čl. IV. této smlouvy,

h.       v předmětu spolubydlení kouřit, či chovat jakákoliv zvířata[KM11] ,

i.         opakovaně nedodržovat a nepodílet se dle rozpisu úklidu dohodnutého mezi spolubydlícími na udržování pořádku. [KM12] 

4.       Spolubydlící se zavazuje dodržovat veškerá nařízení majitele domu a odpovídá za dodržování všech příslušných předpisů požárních, provozních, bezpečnostních, domovního řádu apod.

5.       Spolubydlící je povinen umožnit pověřeným osobám provést v předmětu spolubydlení nezbytné opravy a úpravy. Spolubydlící se dále zavazuje oznámit jakoukoliv vadu nájemci bez zbytečného odkladu a hradit poměrné náklady na odstranění drobných oprav a na běžnou údržbu.

6.       Spolubydlící odpovídá za veškerou škodu, která by na předmětu spolubydlení nebo předmětné nemovitosti vznikla jeho zaviněním (včetně škod způsobených 3. osobami nacházejícími se v předmětu spolubydlení na pozvání spolubydlícím nebo s jeho souhlasem) v době do vyklizení a zpětného předání předmětu spolubydlení a uhradí nájemci takto vzniklou škodu v plné výši.

7.       Podnájemce je povinen oznámit Nájemci dlouhodobou (tj. delší než 14 dní) nepřítomnost v bytě a současně označit osobu, která po dobu jeho nepřítomnosti zajistí možnost vstupu do bytu v případě, kdy to bude nezbytně zapotřebí. V případě, že s Podnájemcem budou předmět podnájmu užívat návštěvníci po dobu delší než jeden měsíc, je Podnájemce povinen o tomto Nájemce informovat.

 VII.  Skončení nájmu

1.       Spolubydlící je oprávněn písemně vypovědět tuto smlouvu s dvouměsíční výpovědní dobou bez uvedení důvodu, přičemž výpovědní doba běží od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci, kdy byla výpověď doručena nájemci. V pochybnostech o doručení se má za to, že výpověď byla doručena 3. pracovním dnem od data podání doporučené zásilky na poště.

2.       Strany si sjednávají, že v případě, že spolubydlící:

a.                       provádí bez souhlasu nájemce stavební nebo jiné úpravy předmětu spolubydlení,

b.                       užívá, a to i částečně, předmět spolubydlení k jinému než dohodnutému účelu,

c.                        překračuje rozsah prostor jemu určeným k užívání dle čl. I bodu 4.

d.                       poškozuje předmět spolubydlení nebo nemovitost, ve které se předmět spolubydlení nachází,

e.                       opakovaně narušuje noční klid nebo i mimo něj vytvářet hluk nad míru obvyklou,

f.                         přenechá předmět spolubydlení do podnájmu nebo umožní nastěhování dalších osob bez předchozího písemného souhlasu nájemce, byť na přechodnou dobu,

g.                       porušuje ustanovení této smlouvy, zejména neplatí řádně a včas platby dle čl. IV. této smlouvy,

h.                       v předmětu spolubydlení kouří, či chová jakákoliv zvířata,

i.                         opakovaně nedodržuje a nepodílí se dle rozpisu úklidu dohodnutého mezi spolubydlícími na udržování pořádku. [KM13] 

je nájemce oprávněn písemně vypovědět tuto smlouvu. Výpovědní doba je v případech uvedených v odst. 2 tohoto článku 14 kalendářních dnů a běží ode dne doručení výpovědi spolubydlícímu. Tuto smlouvou o spolubydlení je možné ukončit rovněž písemnou smlouvou smluvních stran.

3.       Spolubydlící se zavazuje předmět podnájmu vyklidit a vyklizený předat nájemci, nejpozději v den skončení podnájmu. Podnájemce je povinen předat byt v řádném stavu a čistý s přihlédnutím k běžnému opotřebení. V případě potřeby jej na vlastní náklady uvede do původního stavu.

 VIII.            Závěrečná ustanovení

1.       Tato smlouva nabývá platnosti a účinnosti dnem jejího podpisu oběma smluvními stranami.

2.       Tato smlouva je vyhotovena ve dvou stejnopisech s platností originálu, přičemž každá ze smluvních stran obdrží po jednom vyhotovení.

3.       Tuto smlouvu lze měnit a doplňovat pouze formou písemného, oboustranně odsouhlaseného dodatku.

4.       Právní vztahy, které nejsou upraveny touto smlouvou a předpisy občanského práva.

 

V …………………………, dne …………………………

  

Spolubydlící:                      

_____________________

Nájemce:

______________________

 [KM1]Spolubydlícího doporučujeme předem prověřit - předložení dokladu, kontrola insolvenčního rejstříku, evidence exekucí.

 [KM2]Zvolte vždy jednu z možností - byt či dům.

 [KM3]Jedná se o dispoziční velikost např.: 1 + 1, 1 + kk apod.

 [KM4]Např. balkón, lodžie, terasa, sklep apod.

 [KM5]Jasné vymezení prostoru určeného výlučně jednomu ze spolubydlících a naopak vymezení prostor, které mají sloužit všem, je základem pro to, aby spolu spolubydlící mohli koexistovat.

 [KM6]Konečné datum by mělo odpovídat datu, k jakému je sjednána nájemní smlouva. Podnájem totiž nikdy nemůže svou délkou překročit sjednaný nájem mezi nájemcem a pronajímatelem.

Sdělení konce nájmu předem může pomoci předejít následným problémem s vystěhováváním na poslední chvíli.

Pokud je nájem sjednán an dobu neurčitou doporučujeme sjednat spolubydlení na dobu určitou a případně dále prodlužovat v případě vzájemné spokojenosti spolubydlících.

 [KM7]Pokud Váš zájem jako nájemce je dlouhodobost nájmu, méně starostí s hledáním nového spolubydlícího a menší administrativní zátěž.

 [KM8]Pokud bude internetové připojení  zařízeno nájemcem a rozpočítáno mezi všechny spolubydlící, potom je součástí ceny spolubydlení a je uvedeno v prvním bodě tohoto článku smlouvy.

 Pokud si má internetové připojení zařídit spolubydlící sám, uveďte ho zde, jako náklad, který není zahrnut v ceně spolubydlení.

 [KM9]Měsíc / rok

 [KM10]Vypustíme, pokud bude spolubydlení začínat 1. dnem v měsíci a nebude tak potřeba poměrně počítat cenu spolubydlení za část měsíce.

  [KM11]Volba nájemce.

 [KM12]Volba nájemce.

 [KM13]Volba nájemce.

V případě, že si nejste použitím vzoru jisti, doporučujeme využít zvýhodněných služeb advokátní kanceláře KNOTEK MAŇÁKOVÁ ADVOKÁTI, kteří jsou připraveni vám smlouvu připravit rychle a na míru. 

Kontaktní údaje na advokátní kancelář naleznete zde: www.advokatiprobrno.cz. Pro zvýhodněnou nabídku služeb kanceláři sdělte, že přicházíte ze serveru Pronájem.cz.


© 2024 Pronájem.cz, s.r.o.
by Media Heroes