Zadejte město

Výběr Dispozice

Omezit cenu

0 Kč - 90000 Kč

Zadejte město

Výběr Dispozice

Omezit cenu

0 Kč - 10000 Kč

Zadejte město

Výběr Druh

0 - 85000

Omezit Výměra

0 - 85000

Omezit cenu

0 Kč - 473040000 Kč

Nájemní smlouva - vzor 2023 zdarma

Pro inzerenty serveru Pronájem.cz přinášíme ve spolupráci s advokátní kanceláří KNOTEK MAŇÁKOVÁ ADVOKÁTI zdarma aktualizovaný vzor nájemní smlouvy pro rok 2023, který můžete po úpravě použít pro pronájem bytu, domu apod. Ve smlouvě jsou variabilní části, které je potřeba doplnit, případně změnit dle aktuálních potřeb daného pronájmu. Pod smlouvou jsou také k dispozici vysvětlivky, které vás navedou ke správnému doplnění.


NÁJEMNÍ SMLOUVA


Smluvní strany:

jméno a příjmení:
rodné číslo:
trvale bytem:
email:
tel.:
číslo účtu:

(dále jen „pronajímatel[KM1] “)
na straně jedné

a

jméno a příjmení:
rodné číslo:
trvale bytem:
email:
tel.:
číslo účtu:

(dále jen „nájemce[KM3] )
na straně druhé

uzavřely níže uvedeného dne, měsíce a roku, v souladu s § 2201 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen „OZ“), v platném znění, tuto

 

smlouvu o nájmu

(dále jen „smlouva“)

 

I.                  Prohlášení smluvních stran

1.              Pronajímatel prohlašuje, že je vlastníkem následující nemovitosti:

V případě bytu:

-        jednotky č. ……, způsob využití byt, o dispozici …, nacházející se v … podlaží budovy č.p. , postavené na pozemku parc. č. …, včetně souvisejícího spoluvlastnického podílu ve výši id. na společných částech nemovitosti,

x

V případě domu:

-        pozemku parc. č. jehož součástí je budova č.p. , způsob využití …,

x[KM4] 

-        budovy č.p. , způsob využití …, postavené na pozemku parc. č. ,

vše v katastrálním území …., obec , zapsáno v katastru nemovitostí, který eviduje Katastrální úřad pro …, Katastrální pracoviště … (dále jen „předmět nájmu“).

2.              K předmětu nájmu náleží příslušenství a vybavení: ………………./ uvedené v příloze této smlouvy / uvedené v předávacím protokolu, který se jeho podpisem stane součástí této smlouvy.

3.              Nájemce potvrzuje, že si předmět nájmu prohlédl, seznámil se s jeho stavem a shledal ho ve stavu způsobilém k řádnému užívání podle této smlouvy. Nájemce potvrzuje, že pronajímatel splnil své povinnosti[KM5]  dle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, před podpisem této smlouvy.

 II.                  Předmět smlouvy

1.              Pronajímatel touto smlouvou přenechává nájemci do užívání předmět nájmu vymezený v čl. I. této smlouvy včetně specifikovaných součástí a příslušenství, nájemce předmět nájmu do užívání přijímá a zavazuje se hradit pronajímateli nájemné a další platby podle čl. IV. této smlouvy. Nájem se sjednává výslovně pro účely bydlení.

III.                  Doba nájmu

1.              Nájem se sjednává na dobu určitou, a to ode dne do[KM6]  ….

2.              Doba nájmu může být prodloužena na základě písemného dodatku k této smlouvě podepsaného oběma smluvními stranami. Smluvní strany si tak vylučují možnost automatického prodloužení smlouvy.

3.              Při předání předmětu nájmu nájemci bude sepsán předávací protokol. V něm bude zejména zaznamenán stav vybavení předmětu nájmu, stav měřidel energií a počet klíčů, které byly předány.

 IV.                  Nájemné a zálohy na služby

1.              Nájemce se zavazuje platit pronajímateli měsíční nájemné za užívání předmětu nájmu ve výši ……….,- . Nájemné je splatné vždy do …. dne měsíce předem, a to na účet pronajímatele uvedený v záhlaví této smlouvy.

2.              Nájemce se dále zavazuje platit pronajímateli zálohy na služby spojené s užíváním předmětu nájmu dle čl. IV. odst. 3 smlouvy (dále jen „zálohy“). Zálohy činí celkem ……,- Kč za 1 osobu měsíčně a jsou splatné spolu s nájemným. Zálohy jsou zúčtovatelné, přičemž řádné vyúčtování probíhá 1x ročně.

3.              Pronajímatel zajišťuje pro nájemce následující služby spojené s užíváním předmětu nájmu:

-     dodávka elektřiny

-     dodávky tepla

-     dodávka plynu

-     dodávky vody a odvádění odpadních vod

-     odvoz komunálního odpadu

-     osvětlení společných prostor

-     úklid společných prostor

-     servis výtahu.

Smluvní strany se dohodly, že poplatek za rozhlas a televizi a internetové připojení je povinen zajistit si nájemce na vlastní náklady.

4.              Nájemce uhradí první platbu nájemného včetně záloh na poplatky za spotřebu a vratnou jistotu podle čl. V. smlouvy, tj. celkem částku …………. Kč při předání předmětu nájmu, a to v hotovosti k rukám pronajímatele. Nebude-li tato částka pronajímateli uhrazena, tato smlouva se ruší.

5.              V případě prodlení nájemce se splněním peněžitých závazků dle této smlouvy si smluvní strany ujednaly smluvní pokutu[KM7]  ve výši 0,5 % z dlužné částky za každý započatý den prodlení nájemce s úhradou.

6.              Pronajímatel je oprávněn jedenkrát ročně jednostranně zvýšit nájemné písemným oznámením adresovaným nájemci, avšak nejvýše o míru inflace vyjádřenou přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za uplynulý rok vyhlášenou Českým statistickým úřadem. Pronajímatel je oprávněn jednostranně zvýšit zálohy písemným oznámením adresovaným nájemci, v návaznosti na zvýšení počtu osob v předmětu nájmu, podstatné zvýšení spotřeby energií či jejich cen na trhu. Zvýšení nájemného či záloh je účinné po doručení oznámení nájemci.

V.                  Jistota

1.              Nájemce a pronajímatel se dohodli na složení vratné jistoty ve výši ………,- .

2.              Pronajímatel je oprávněn při skončení nájmu použít složenou jistotu k úhradě splatných pohledávek na nájemném, zálohách a k úhradě splatných nedoplatků týkajících se záloh nebo k úhradě jiných splatných dluhů nájemce v souvislosti s nájmem, včetně smluvních pokut a náhrady způsobené škody, nebyla-li nájemcem uhrazena v dohodnuté lhůtě.

3.              Jistota bude dle dohody smluvních stran úročena úrokem 1% ročně[KM8] . Pronajímatel je oprávněn si na úrok započíst případné náklady spojené se správou jistoty (zejména bankovní poplatky).

 VI.                  Práva a povinnosti smluvních stran

1.              Pronajímatel má právo požadovat, aby v předmětu nájmu žily maximálně 2 dospělé[KM9]  osoby, což představuje takový počet osob, který je přiměřený velikosti a dispozici předmětu nájmu a který nebrání tomu, aby všechny osoby mohly předmět nájmu řádně užívat. Pronajímatel tímto výslovně povoluje užívání předmětu nájmu nájemci a výlučně následující osobě:

a)         ………, nar. ……….

2.              Nájemce je povinen pronajímateli oznámit písemně nejpozději do 7 dnů změny v počtu a identifikaci osob v předmětu nájmu, lze-li mít za to, že tato změna potrvá déle než 2 měsíce. Tyto změny mohou mít za důsledek jednostranné zvýšení záloh ze strany pronajímatele.

3.              Nájemce není oprávněn dát předmět nájmu nebo jeho část do podnájmu jiné osobě bez souhlasu pronajímatele. Pronajímatel si vyhrazuje právo souhlasu s přijetím další či jiné osoby do předmětu nájmu. Vyhrazení souhlasu se nevztahuje na osobu blízkou, užívá-li předmět nájmu současně s nájemcem.

4.              Pronajímatel se zavazuje:

a)         předat předmět nájmu nájemci ve stavu způsobilém k řádnému užívání dle této smlouvy,

b)        zajistit nájemci plný a nerušený výkon práv spojených s užíváním předmětu nájmu,

c)         zajistit služby spojené s užíváním předmětu nájmu dle této smlouvy,

d)        odstranit závady bránící řádnému užívání předmětu nájmu, pokud nejde o závady, které má odstranit nájemce.

5.              Pronajímatel je oprávněn:

a)         požadovat od nájemce přiměřenou náhradu, jestliže pronajímatel na svůj náklad zajistil provedení drobných oprav či běžné údržby předmětu nájmu za nájemce (který tak neučinil, ačkoliv byl nájemce k jejímu provedení vyzván) či za nájemce uhradil či na své náklady odstranil škodu jím způsobenou,

b)        požadovat, aby nájemce bezodkladně odstranil úpravy a změny, které provedl v předmětu nájmu bez souhlasu pronajímatele,

c)         vstupovat do předmětu nájmu se souhlasem nájemce, požadovat přístup do předmětu nájmu za účelem kontroly, zda nájemce užívá předmětu nájmu řádným způsobem v souladu se zákonem a touto smlouvou.

6.              Nájemce se zavazuje:

a)         užívat předmět nájmu, společné prostory a zařízení domu řádně a dbát na to, aby svým jednáním nezasahoval do výkonu vlastnického práva ostatních osob; nájemce odpovídá za škodu, kterou způsobil sám nebo ti, kdo s ním byt užívají,

b)        pečovat o předmět nájmu tak, aby nevznikla škoda, a udržovat ho svým nákladem v čistém a uživatelném stavu,

c)         odstranit závady a poškození, které způsobil; jakoukoli škodu neprodleně oznámit pronajímateli,

d)        hradit drobné opravy v předmětu nájmu související s jeho užíváním a náklady spojené s běžnou údržbou; bezodkladně oznámit pronajímateli potřebu těch oprav, které má nést pronajímatel a umožnit jejich provedení, jinak odpovídá za škodu, která porušením jeho oznamovací povinnosti vznikla,

e)        neprovádět stavební úpravy ani jinou podstatnou změnu v předmětu nájmu bez souhlasu pronajímatele, a to ani na svůj náklad,

f)          umožnit pronajímateli po předchozí domluvě vstup do předmětu nájmu, aby mohl stav předmětu nájmu průběžně kontrolovat či v případě nezbytné potřeby (např. provedení instalace a údržby zařízení pro měření a regulace tepla, teplé a studené vody, jakož i odpočet naměřených hodnot),

g)         zajistit si na vlastní náklady pojištění odpovědnosti za škodu na majetku pronajímatele a třetích osob v dostatečném rozsahu nejpozději od počátku platnosti smlouvy a udržovat jej po celou dobu účinnosti této smlouvy,

h)        oznámit pronajímateli svoji nepřítomnost v předmětu nájmu delší než ….. a označit osobu, která pro tuto dobu zajistí možnost vstupu do předmětu nájmu v případě, kdy to bude nezbytně nutné.

7.              Nájemce je oprávněn:

a)         nerušeně užívat předmět nájmu společně s osobami žijícími s ním ve společné domácnosti a užívat společné prostory a zařízení domu, jakož i požívat plnění, jejichž poskytování je spojeno s užíváním bytu,

b)        požadovat náhradu nákladů za stavební úpravy nebo jiné podstatné změny v předmětu nájmu provedené se souhlasem pronajímatele, za podmínky, že se k tomu pronajímatel předem výslovně písemně zavázal,

c)         provádět pouze vyjmenované změny na předmětu nájmu, a to: vrtání otvorů a lepení háčků na a do zdí, dlaždic (např. za účelem pověšení obrazů), to vše za podmínky, že před skončením doby nájmu je povinen veškeré šroubky, skoby, háčky a jiné zásahy odstranit, zdi a povrchy zapravit a příslušnou místnost nově vymalovat.

VII.          Zánik nájmu

1.              Nájem zanikne uplynutím doby nájmu, dohodou smluvních stran či písemnou výpovědí. Nájemce bere na vědomí a výslovně souhlasí s tím, že při ukončení nájmu nemá nárok na zajištění náhradního bydlení či přístřeší.

2.              Nájemce může nájem vypovědět s tříměsíční výpovědní dobou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku této smlouvy vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval.

3.              Pronajímatel může nájem vypovědět s tříměsíční výpovědní dobou:

a)         poruší-li nájemce hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu,

b)        je-li nájemce odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli nebo členu jeho domácnosti nebo na osobě, která bydlí v domě, nebo proti cizímu majetku, který se v tomto domě nachází,

c)         má-li být předmět nájmu vyklizen, protože je z důvodu veřejného zájmu potřebné s ním nebo domem naložit tak, že jej nebude možné vůbec užívat, nebo

d)        je-li tu jiný obdobně závažný důvod pro vypovězení nájmu.

4.              Důvodem pro výpověď nájmu ze strany pronajímatele bez výpovědní doby je skutečnost, že nájemce porušil svou povinnost zvlášť závažným způsobem, čímž se rozumí, zejména: 

a)         nájemce užívá neoprávněně předmět nájmu jiným způsobem nebo k jinému účelu, než bylo ujednáno,

b)        nájemce poškozuje předmět nájmu nebo dům závažným nebo nenapravitelným způsobem,

c)         nájemce způsobuje jinak závažné škody nebo obtíže pronajímateli nebo osobám, které v předmětu nájmu či domě bydlí,

d)        nájemce je v prodlení s placením nájmu a záloh za dobu alespoň tří měsíců.

5.              Při ukončení nájmu předá nájemce pronajímateli předmět nájmu vyklizený a vymalovaný ve stavu, v jakém ho převzal, s přihlédnutím k obvyklému opotřebení, nejpozději poslední den sjednané doby nájmu. V případě potřeby nájemce předmět nájmu uvede na vlastní náklady do původního stavu.

6.              Při předání předmětu nájmu pronajímateli bude sepsán předávací protokol. V něm bude zejména zaznamenán stav vybavení předmětu nájmu, stav měřidel energií a počet klíčů, které byly předány zpět pronajímateli.

 VIII.                  Závěrečná ustanovení

1.              Tato smlouva nabývá platnosti a účinnosti dnem jejího podpisu oběma smluvními stranami.

2.              Tato smlouva je vyhotovena ve dvou stejnopisech s platností originálu, přičemž každá ze smluvních stran obdrží po jednom vyhotovení.

3.              Tuto smlouvu lze měnit a doplňovat pouze formou písemného, oboustranně odsouhlaseného dodatku.

4.              Právní vztahy, které nejsou upraveny touto smlouvou, se řídí domovním řádem [KM10] a předpisy občanského práva.

 

V …………………………, dne ………………………… 

 

Pronajímatel:   

_____________________

 

Nájemce: 

______________________

 


 [KM1]Pokud jsou vlastníky manželé, uveďte oba.

 [KM2]Např. přímo na adresu pronajímané nemovitosti.

 [KM3]Pokud se chceme vyhnout problémům s doručováním či změnami smlouvy, doporučujeme uvést 1 osobu nájemce a ostatní jako spolubydlící uživatele (neplatí u manželů). Za povinnosti (i spolubydlících) odpovídá vůči pronajímateli nájemce.

Nájemce předem prověřte - předložení dokladu, kontrola insolvenčního rejstříku, evidence exekucí. Zjistěte si jeho rodinný stav - manžel má vždy odvozené právo nájmu, i když není ve smlouvě.

 [KM4]Specifikace nemovitosti podle listu vlastnictví. Zákon rozlišuje stavbu, která je součástí pozemku a stavbu, která je postavená na pozemku.

 [KM5]Předložení a předání průkazu energetické náročnosti budovy.

 [KM6]Obecně nedoporučujeme delší dobu jak 1 rok.

 [KM7]Smluvní pokutu je možné sjednat, ale nelze vymoci ve svém součtu s jistotou částku vyšší jak trojnásobek měsíčního nájmu.

 [KM8]Ze zákona je nutné jistotu úročit.

 Není jednoznačně stanovena výše úroku, neměla by být nepřiměřená na úkor nájemce – obecně dle úrokové sazby bank u dlouhodobějších finančních produktů.

 [KM9]Včetně nájemce.

 [KM10]Je-li v domě vydán.

V případě, že si nejste použitím vzoru jisti, doporučujeme využít zvýhodněných služeb advokátní kanceláře KNOTEK MAŇÁKOVÁ ADVOKÁTI, kteří jsou připraveni vám smlouvu připravit rychle a na míru. 

Kontaktní údaje na advokátní kancelář naleznete zde: www.advokatiprobrno.cz. Pro zvýhodněnou nabídku služeb kanceláři sdělte, že přicházíte ze serveru Pronájem.cz.


© 2024 Pronájem.cz, s.r.o.
by Media Heroes