Co se stane s nájemníkem, když se prodává byt? Jaká má práva

Musí se nájemník vystěhovat, když majitel prodává byt? Ne, samotný prodej bytu není důvodem k ukončení platné nájemní smlouvy. Zjistěte, jaká práva má nájemník při změně majitele, zda může nový vlastník zvýšit nájemné a za jakých podmínek může nájem skutečně ukončit.


Musí se nájemník vystěhovat, když majitel prodává byt?

Pokud majitel prodává byt, ve kterém bydlí nájemník, neznamená to automaticky konec nájmu. Podle českého občanského zákoníku přechází při změně vlastníka nájemní vztah zpravidla na nového majitele, který musí respektovat platnou nájemní smlouvu. Nájemník se proto nemusí stěhovat jen proto, že se byt prodal, a může v něm dál bydlet za dosavadních podmínek.

Co se stane s nájemní smlouvou po prodeji bytu?

Při prodeji pronajatého bytu se nový vlastník zpravidla stává novým pronajímatelem. Nájemní smlouva zůstává v platnosti a její platnost není podmíněna tím, že byt vlastní původní majitel. Pravidla upravují zejména § 2221 a § 2224 občanského zákoníku.

V praxi to znamená, že pokud má nájemník smlouvu například do konce června příštího roku a byt se prodá v listopadu, samotný prodej nájem neukončí. Nový majitel musí respektovat sjednanou dobu nájmu i ostatní platná ujednání, pokud nenastane jiný zákonný důvod pro jeho skončení.

Nájemník kvůli změně vlastníka nemusí automaticky podepisovat novou smlouvu ani dodatek. Je ale vhodné získat písemné oznámení o změně majitele, jeho kontaktní údaje a ověřené informace o tom, kam nadále posílat nájemné a zálohy na služby.

Může nový majitel nájemníka vystěhovat?

Nový vlastník nemůže dát nájemníkovi výpověď pouze z důvodu, že byt koupil a chce s ním naložit jinak. Samotná změna vlastníka není podle § 2224 občanského zákoníku důvodem k výpovědi nájmu bytu. To platí i tehdy, když kupující plánuje v bytě sám bydlet.

Nájem však není automaticky doživotní. Skončit může například dohodou obou stran, uplynutím sjednané doby nebo platnou výpovědí z některého zákonného důvodu. Rozhodující je také to, zda byla smlouva uzavřena na dobu určitou, nebo neurčitou.

U nájmu na dobu neurčitou může nový pronajímatel za zákonem stanovených podmínek uplatnit výpovědní důvod spočívající v potřebě bytu pro vlastní bydlení nebo bydlení vymezených blízkých osob. Tento důvod ale nelze automaticky použít k předčasnému ukončení nájmu na dobu určitou. Každou výpověď je nutné posoudit podle konkrétních okolností a platných právních pravidel.

Může nový majitel zvýšit nájemné?

Samotný prodej bytu neopravňuje nového vlastníka jednostranně zvýšit nájemné. Změna majitele není důvodem ke změně ceny ani ostatních povinností nájemníka. Zvýšení nájemného se musí řídit podmínkami nájemní smlouvy a příslušnými ustanoveními občanského zákoníku.

Pokud smlouva obsahuje platně sjednanou inflační doložku nebo jiný mechanismus změny nájemného, může nový pronajímatel postupovat podle něj. V ostatních případech musí dodržet zákonný postup, který mimo jiné upravuje § 2249 občanského zákoníku. Nájemník by proto neměl automaticky přijímat novou cenu jen na základě ústního sdělení, že byt má nového majitele.

Musí nájemník umožnit prohlídky bytu zájemcům o koupi?

Nájemník by měl počítat s tím, že prodávající bude chtít byt ukázat potenciálním kupujícím. Neznamená to ale, že může majitel nebo realitní makléř vstupovat do bytu kdykoliv a bez předchozí domluvy.

Podle § 2219 občanského zákoníku má pronajímatel za určitých podmínek právo požadovat přístup do bytu za účelem prohlídky, a to po předchozím oznámení v přiměřené době a v nezbytném rozsahu. Nájemník by měl umožnit rozumně domluvené prohlídky, zároveň však má právo na ochranu svého soukromí a nerušené užívání bytu.

Vhodným řešením je domluvit si konkrétní termíny, například několik prohlídek v jednom odpoledni. Obě strany tak mohou chránit své zájmy a předejít zbytečným sporům.

Co dělat, když nový majitel požaduje vystěhování?

Pokud vám nový vlastník oznámí, že se musíte odstěhovat, nejprve si vyžádejte písemné stanovisko a ověřte, na jakém právním důvodu požadavek zakládá. Samotné oznámení o prodeji ani ústní výzva k vystěhování platnou nájemní smlouvu automaticky neukončují.

  • Zkontrolujte nájemní smlouvu. Ověřte dobu trvání nájmu, sjednané výpovědní podmínky a případné dodatky.
  • Ověřte změnu vlastníka. Zjistěte, kdo je nyní vlastníkem bytu, například prostřednictvím katastru nemovitostí.
  • Nepodepisujte ukončení pod tlakem. Dohoda o skončení nájmu je dobrovolná. Pokud ji podepíšete, může tím nájem skutečně skončit k dohodnutému datu.
  • Prověřte případnou výpověď. Výpověď ze strany pronajímatele musí splňovat zákonné požadavky. U výpovědi s tříměsíční výpovědní dobou může nájemník za zákonných podmínek požádat soud o přezkoumání její oprávněnosti, zpravidla do dvou měsíců od doručení.

Pokud je požadavek na vystěhování sporný, může pomoci advokát zaměřený na nájemní právo. Do vyřešení situace dál plňte své povinnosti podle platné smlouvy, zejména řádně plaťte nájemné a služby.

Pozor na rozdíl mezi nájmem a podnájmem družstevního bytu

Jiná situace může nastat u družstevního bytu. Ten obvykle vlastní bytové družstvo a při jeho „prodeji“ se zpravidla převádí družstevní podíl spojený s nájmem bytu, nikoliv vlastnictví samotné jednotky.

Pokud v takovém bytě bydlíte na základě podnájemní smlouvy uzavřené s členem družstva, nejste automaticky v přímém nájemním vztahu s družstvem. Podnájem má odlišná pravidla a jeho trvání závisí mimo jiné na podmínkách smlouvy a na právním osudu hlavního nájmu. Samotný převod družstevního podílu proto neznamená, že lze bez dalšího určit, zda a kdy musí podnájemník odejít.

V takovém případě si nechte prověřit podnájemní smlouvu, souhlas družstva a podmínky převodu. Pokud není jasné, zda může podnájem pokračovat, je vhodné získat písemné stanovisko družstva a případně právní konzultaci.

Nejčastější otázky k prodeji bytu s nájemníkem

Musím se vystěhovat, když majitel byt prodá?

Ne. U běžného nájmu bytu samotný prodej není důvodem k vystěhování. Nájem pokračuje, dokud neskončí dohodou, uplynutím sjednané doby nebo jiným zákonným způsobem.

Musím podepsat novou nájemní smlouvu s kupujícím?

Ne, pouze kvůli změně vlastníka to není nutné. Stávající nájemní vztah zpravidla pokračuje ze zákona.

Může mě nový majitel vystěhovat, protože chce v bytě bydlet?

Záleží na typu nájmu a zákonných podmínkách. U nájmu na dobu neurčitou může být vlastní bydlení zákonným výpovědním důvodem, pokud jsou splněny všechny požadavky. Samotné přání nového majitele ale nestačí k automatickému ukončení nájmu.

Může mi nový majitel okamžitě zvýšit nájem?

Ne pouze kvůli koupi bytu. Zvýšení musí odpovídat nájemní smlouvě nebo zákonnému postupu.

Shrnutí: Prodej bytu neznamená konec nájmu

Pokud bydlíte v bytě na základě běžné nájemní smlouvy, jeho prodej sám o sobě vaše bydlení neukončuje. Nový vlastník zpravidla přebírá roli pronajímatele a musí respektovat platnou smlouvu i zákonná práva nájemníka. Než přistoupíte na vystěhování nebo podepíšete dohodu o ukončení nájmu, ověřte si podmínky smlouvy a skutečný právní důvod požadavku. U družstevních bytů a podnájmů je navíc potřeba posoudit konkrétní smluvní vztahy.

© 2026 Pronájem.cz, s.r.o.
by Media Heroes